Eiwitrijke voeding | De waarheid over eiwitten én producten met veel eiwitten

Eiwitrijke voeding | Er zijn wereldwijd miljoenen mensen die worden en zijn gediagnosticeerd met chronische ziekten en aandoeningen die de conventionele geneeskunde tot op de dag van vandaag (nog) niet begrijpt. Ook zijn er vele anderen die last hebben van symptomen, hiervoor naar de huisarts gaan, maar uiteindelijk geen diagnose ontvangen.

Hoewel de medische wetenschap de laatste jaren grote stappen heeft gemaakt op het gebied van chirurgie, is er nog weinig bekend over chronische ziekten. Doordat er weinig bekend is met betrekking tot deze ziekten, zijn de diagnoses en veel van de behandeladviezen die men krijgt nutteloos of zelfs schadelijk. Laat ik vooropstellen dat ik veel respect heb voor de medische wetenschap en het gebrek aan kennis over deze ziekten niet de schuld is van de goedwillende artsen en gezondheidswerkers. De oorzaken en gevolgen van deze ziekten zijn – in tegenstelling tot chirurgie – tot vandaag de dag nauwelijks onderzocht waardoor mensen met chronische ziekten onnauwkeurige diagnoses en behandeladviezen krijgen die de genezing niet zullen bevorderen. 

eiwitrijk voeding

Is eiwitrijk voeding gezond? 

Laten we vooropstellen dat eiwitten niet persé ongezond zijn maar indien er een overschot of een tekort ontstaat dit wel gevolgen kan hebben op de gezondheid. Tenminste 10% van alle calorieën die we innemen moeten afkomstig zijn uit eiwitten. Wel is exacte richtlijn afhankelijk van het gewicht, de leeftijd en bepaalde omstandigheden. Een eiwittekort leidt tot verschillende gezondheidsproblemen zoals onder andere spierafbraak, vette lever, grote risico op botfracturen en een verhoogd risico op ernstige infecties. Ook een lage eiwitinname kan zorgelijk zijn, aangezien het voor subtiele veranderingen in het lichaam zorgt. Als je (te) veel eiwitten binnen krijgt zal je adem gek ruiken, je nieren beschadigen, je last krijgen van je darmen en je zult waarschijnlijk aankomen. 

Onze cultuur is zo overspoeld met "feiten" over eiwitten

De reden waarom het zo belangrijk is om licht te werpen op eiwitten is dat er de afgelopen jaren veel (verkeerde) informatie met betrekking tot eiwitrijke voeding wordt verstrekt als ‘oplossing’ op chronische ziekten. Medische wetenschap en onderzoek, samen met een overvloed aan trendy diëten met betrekking tot eiwitten schieten als paddenstoelen uit de grond. Onze cultuur is al jaren zo overspoeld met ‘feiten’ over eiwitten dat we vaak niet weten wat de nadelen van deze ‘feiten’ zijn.

De verkeerde feiten met betrekking tot eiwitten verschenen voor het eerst in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het woord ‘eiwitten’ werd een buzzwoord in de voedselindustrie als een tactiek om onze aankoopkeuzes voor voedsel te sturen naar daar waar de industrie wilde dat we ons geld aan zouden uitgeven. Tientallen jaren later is er eigenlijk niks veranderd. Helaas, zoals zoveel van de slechtste aspecten van deze industrie, was de eiwitobsessie puur en alleen bedoeld om geld te verdienen. Als de industrie namelijk echt de belangen van de bevolking in het achterhoofd had, zou er een enorme hoeveelheid geld zijn gestopt in een wereldwijde campagne om mensen aan te moedigen om meer fruit, bladgroenten en groenten te eten. En om voedsel te kiezen op basis van vitamine, mineraal en antioxidantwaarde. De meeste eiwitten die de lever produceert, zijn namelijk gemaakt van fruit, bladgroenten en groenten, en niet van het eten van voedingsmiddelen zoals eieren, bacon, yoghurt, rundvlees, kip, tofu, vis, melk, noten en zaden. Hoewel het goed is om sommige van deze (vette) voedingsmiddelen te eten, zouden ze niet de focus moeten zijn van het dieet.

Een van de grootste problemen met deze eiwitmythe is dat je denkt dat je het goede doet door een eiwitrijk dieet te eten. Maar het grote nadeel is dat je ook onbewust een vetrijk dieet aanhoudt. Deze eiwitten en vetten, die voornamelijk afkomstig zijn van o.a. eieren, bacon, kip en vis kunnen namelijk niet worden gescheiden. Hierdoor staat een hoog vetgehalte voeding centraal in de ontwikkeling van chronische ziekten, auto-immuunziekten en talloze symptomen. En wanneer voeding centraal staat met een hoog vetgehalte, is het bijna onmogelijk voor de pathogenen, zware metalen en toxines die verantwoordelijk zijn voor deze ziekten en symptomen, het lichaam te verlaten. Dit omdat het bloed te dik wordt van het vet. 

eiwitrijk voedsel

De gevolgen van vetrijke diëten

Vetrijke diëten zijn niet goed voor de hersenen. De hersenen werken op glucose, niet op vet en zonder voldoende glucose beginnen de hersenen te krimpen

Onvoldoende glucose binnen krijgen is vaak het gevolg van vetrijke, hoog-eiwitrijke, koolhydraatrijke diëten die fruit en aardappelen ‘buitensluiten’. Vet zorgt er daarentegen voor dat je geen of weinig spieren opbouwt. En het is jouw tijd en inzet op de sportschool die spiermassa opbouwt, niet het eiwit in de shakes of ander voedsel dat je eet. Dat we de laatste jaren zo ver van deze waarheid verwijderd zijn, laat zien hoe diepgeworteld deze ‘hyperfocus’ op eiwitten is geworden. Als je geïnteresseerd bent in het bijhouden van je spierdefinitie, dan zal het eten van voldoende fruit, groene bladgroenten en groenten voorkomen dat jouw spieren zullen atrofiëren en je helpen bij het verwijderen van de gifstoffen die voorkomen dat de spieren groeien.

Daarnaast is eiwit ook niet bedoeld om honger te stillen. In mijn praktijk en daarbuiten hoor ik namelijk vaak dat mensen eieren, kip op tofu nodig hebben voor het ontbijt om verzadigd te raken. Dit is waar mensen verward raken door de verzadiging van dierlijke eiwitten of eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen zoals sojaproducten en noten die ze voelen na het eten; de reden dat je verzadigd voelt van een maaltijd van dierlijke eiwitten of soja is niet vanwege het eiwit in het eten, maar vanwege het vet. Grote hoeveelheden vetten zijn echter schadelijk voor je lever. In plaats daarvan moet de nadruk liggen op het eten van voldoende calorieën van de voedingsmiddelen die het meest bijdragen aan je gezondheid; fruit, bladgroenten en groenten, inclusief aardappelen, zoete aardappelen en winterpompoenen.

eiwitten

In welke natuurlijke voedingsmiddelen zitten eiwitten?

Eiwitten zitten in alle natuurlijke hele voedingsmiddelen, dus je opties zijn eindeloos. Rauwe spinazie en nori (zeewier) bevatten veel eiwitten. Aardappelen worden vaak gemeden, maar de schil van een aardappel bevat genezende eiwitten. Tomaten hebben eiwitten in zich. Bananen bevatten niet alleen eiwitten, maar verzadigen ook door hun aantal calorieën. Bovendien doden de koolhydraten in bananen virussen in de darm en helpen ze coeliakie, IBS, de ziekte van Crohn en colitis te genezen. 

Ook sinaasappelen en appels bevatten eiwitten en spelen een rol bij het gezond houden van de lever, wat de prioriteit boven eiwit zou moeten zijn. Als je dierlijke producten eet, probeer dan één kleinere portie dierlijke proteïnen per dag vast te houden en meer en meer van het fruit, de bladgroenten en de groenten binnen te brengen. Verzadiging moet niet gebaseerd zijn op vetten en eiwitten, maar op voldoende gezonde koolhydraten en glucose van fruit en koolhydraatrijke groenten.

Indien je een voorstander bent en mee doet aan de eiwitmythe is het van cruciaal belang dat je weet dat de huidige hoge eiwittrend niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Ook heeft het bijna geen invloed op het genezen van symptomen en aandoeningen. Van de betere eiwitrijke diëten is het tegenwoordig aan te raden om bewerkte voedingsmiddelen uit je dieet te verwijderen, wat absoluut helpt en de reden is dat sommige mensen een verbetering zullen zien in hoe ze zich voelen.

spinazie

Meer informatie met betrekking tot eiwitrijk voeding 

Eiwitrijk voeding | Wat je dieet ook is, het punt is dat er minder aandacht moet worden besteed aan eiwitten, omdat het vet dat inherent met het eiwit wordt geleverd, problematisch is voor iedereen met een ziekte of symptoom. Ongeacht of je dierlijke eiwitten of plantaardige producten eet, als jouw dieet te hoog is in eiwitten, zal het resultaat uiteindelijk tot een ziekte of een symptoom kunnen leiden. Onze obsessie met eiwitten is te ver gegaan. Het is een valstrik die je ziek kan houden. Het zal ook leiden tot meer en meer onvruchtbaarheid in de komende jaren en decennia. We zijn misschien niet in staat de medische of dieetindustrieën te veranderen, maar we kunnen onze eigen voedings- en geloofssystemen veranderen en de mensen om ons heen helpen. Als orthomoleculair therapeut kan ik je hierbij helpen en ondersteunen. Een goed voedingsadvies is namelijk afgestemd op de behoefte van een specifiek persoon. Voor vragen of advies kun je contact opnemen.