Hersenen in je darmen

Er zitten honderden miljoenen zenuwcellen in de darmen! En ongeveer 70 % van het immuunsysteem. Het is een intensief informatiesysteem tussen de zenuwcellen in de darmen (‘enteric nervesystem’) en het immuunsysteem. Dit ingenieuze informatiesysteem is een dicht bijelkaar liggend kronkelend geheel. En de zenuwcellen in de darmen staan rechtstreeks in verbinding met de zenuwcellen in de hersenen! Bij ontstekingen, allergieën, en microbiologische overgroei van bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en parasieten worden deze signalen overgedragen naar de hersenen door middel van neurotransmitters: de boodschappers van het zenuwstelsel. Een ontsteking in de darmen kan zich via de zenuwcellen verder ontsteken richting hersenen wat neurologische verschijnselen kan veroorzaken of versterken. Het immuunsysteem meldt aan de hersenen dat er 'oorlog is uitgebroken'. Dit zijn meestal ’stille’ ontstekingen en worden vaak niet herkend in de laboratoriumdiagnostiek van de dokter met de veroorzaker onbalans (dysbiose) in de darmen. Met als gevolg dat de klachten blijven door sluimeren.

Depressie? Het kan zomaar (onder andere) aan ‘ongelukkige’ darmen liggen. Het werpt in ieder geval nieuw licht op de zaak! Het ‘enteric nervesystem’ (zo wordt het genoemd) van de darmen reguleert op lokaal niveau in de darmen de productie van vele hormonen zoals opiaten, dopamine, serotonine en benzodiazepine. Deze neurotransmitters beïnvloeden onder andere ons voelen, denken en geheugen maar ook bijvoorbeeld de ademhalingsfrequentie en de bloeddruk.

Er zijn altijd meerdere factoren in het spel bij een klacht of aandoening die in ogenschouw genomen moet worden. De darmen zijn in mijn optiek een belangrijk onderdeel op weg naar verbetering. Mijn natuurlijke, orthomoleculaire aanpak voor de darmen stappenplan kun je lezen in het artikel Orthomoleculaire darmbehandeling bij het prikkelbare darm syndroom (PDS of spastische darm).

Referenties hersenen in je darmen:

Gershon, M., The Second Brain: A groundbreaking New Understanding of Nervous Disorders of the Stomach and Intestine www.bol.com

Runow, K-D., De darm denkt mee: hoe bacteriën, schimmels en allergieën het zenuwstelsel beïnvloeden www.bol.com

Sonnenburg, J. & E., Het brein in je buik: de enorme invloed van darmbacterien op je gewicht, je humeur & je gezondheid www.bol.com