Orthomoleculaire darmbehandeling bij het prikkelbare darm syndroom (PDS of spastische darm)

Heb je al lang last van maag en/of darmklachten zoals: PDS ofwel spastische darm, pijn in de darmen, verstopte darmen, diarree, winderigheid, borrelende en rommelende darmen en/of een opgeblazen buik? Maar ook rugpijn, huidproblemen, allergieën, depressie, moeheid, auto-immuunziekten, terugkerende blaasontstekingen en vaginale infecties kunnen mede voortkomen uit darmklachten. Een goed en natuurlijk voedingspatroon volgens de orthomoleculaire voedingsleer is essentieel voor gezonde darmen. Maar soms kom je er niet uit met voeding alleen bij darmproblemen. Dan is het zaak om je maag en darm klachten verder te laten onderzoeken. De orthomoleculaire darmbehandeling in mijn praktijk bestaat uit in ieder geval de volgende stappen.

Kom uit de vicieuze cirkel van darmklachten en eis je gezondheid terug! Het is mogelijk. Maak een afspraak in de praktijk. Ik begeleid je heel graag op je pad terug naar gezondheid.

Darmen reinigen bij PDS

De aangekoekte afvalresten (oftewel drekresten of mucoïde plaque) die vast zijn komen te zitten op het darmslijmvlies in de darmen kun je reinigen met supplementen. Deze supplementen hebben ook een voedende functie voor het lichaam. Er zijn geen klysma's of darmspoelingen nodig om de darmen te reinigen. Dit is altijd stap 1! Hierdoor worden voedingsstoffen uit je dagelijkse dieet beter opgenomen alsook slaat de orthomoleculaire therapie beter aan omdat er geen afval meer in de weg staat in de dikke darm. Een reiniging werkt al goed bij eventuele obstipatie/verstopping in de darmen en voor velen geeft het ook wat extra energie. Bekijk eens dit artikel voor meer informatie over darmen reinigen met gerstegras. Een andere optie om de darmen te reinigen is elke ochtend bleekselderijsap drinken op nuchtere maag. Bleekselderijsap is een gezondheidselixer (zou je niet zeggen he?). In dit artikel kun je daarover meer lezen: helen met bleekselderijsap.

Schimmels / parasieten (candida)

Bij darmproblemen is er vaak sprake van een parasiet in de darmen, een bacteriele disbalans en/of overgroei aan schimmels zoals bijvoorbeeld candida. Met natuurlijke orthomoleculaire middelen zijn de schimmels, verkeerde bacterien en darmparasieten goed te bestrijden. Het is belangrijk om te zoeken naar de oorzaak waarom schimmels en parasieten zich kunnen hechten aan de darmwand. In een gezonde darm is er geen plek voor ziekteverwekkers! Veelvoorkomende darmparasieten zijn oa. dientamoeba fragilis en blastocystis hominis. Goed om te weten is dat deze microscopisch kleine parasieten regelmatig worden gemist in het reguliere ontlastingsonderzoek: parasieten laten zich namelijk niet makkelijk detecteren. Met de niet-standaard laboratoriumtesten TFT of PCR lukt dat stukken beter, vraag ernaar in mijn praktijk. Ook het bestrijden van eventuele ziekteverwekkers als bacteriën zoals streptococcen, helicobacter pylori, salmonella & campylobacter en andere, komt aan bod tijdens de darmbehandeling.

PDS of spastische darm

Voedselintoleranties en allergieën

Daarnaast is het belangrijk om (onbewuste) allergieën en voedselintoleranties uit te sluiten. En nog veel belangrijker: de voedingsstoffen die ziekteverwekkers eten en dus je darmen ziek houden, deze te mijden. Als er via de voeding elke dag een bepaald voedingsstof binnenkomt die je darmen niet goed kunnen verwerken of waar verkeerde bacterien op leven, irriteert dat op den duur het darmslijmvlies gigantisch. Dit wordt ook wel een ‘lekkende darm’ of een 'leaky gut' genoemd. Een lekkende darm is een licht beschadigde, geirriteerde darm waarbij er stoffen buiten de darm in de bloedbaan kunnen gaan lekken die daar niet horen, zoals bijvoorbeeld onvolledig verteerde voedselresten en toxische stoffen. Een gezonde, sterke darm zorgt ervoor dat de stoffen worden tegengehouden door de darmwand en via de ontlasting het lichaam verlaten. Een gezonde darm is je bescherming, je fire-wall! In de therapie wordt het darmslijmvlies versterkt en eventuele (onbewuste) allergieën en intoleranties opgespoord. Een 'lekkende' darm oftewel hyperpermeabele darm kan ook andere oorzaken hebben zoals parasieten, bacteriële infectie, overgoei aan schimmels, medicijngebruik, stress, zware metalen, ammoniaproductie (door verkeerde bacteriën), virussen, dieetfouten. Hieronder een afbeelding van een lekkende darm, met aan de linkerkant een gezonde situatie en aan de rechterkant een leaky gut, 'lekkende darm'. De term 'lekkende darm' is binnen de orthomoleculaire geneeskunde een wetenschappelijk bewezen fenomeen. Echter de term is ongelukkig gekozen, want het is natuurlijk niet zo dat er een grote gaten in de darm zitten, het is veel subtieler: het darmslijmvlies is geirriteerd.

PDS

Maag

De functie van de maag is heel belangrijk in de spijsvertering. De normaliter lage zuurgraad in de maag (dat is gezond!) heeft een essentiele functie. Het doodt eventuele ziekteverwekkers die met het eten zijn binnengekomen. Ook bewerkt maagzuur voornamelijk de eiwitten in de voeding. Zodat het eten in fijngeknede toestand de darm in kan voor verdere opname en vertering. Ook is het van belang bij het op kunnen nemen van vitamine B12 in het lichaam. Je kunt je voorstellen als de maag niet goed functioneert, het voedsel niet goed wordt bewerkt in de maag en dit door gaat naar de darmen. Je darmen moeten dan heel hard aan de slag om het voedsel zo goed mogelijk verder te verteren. Met als mogelijk resultaat: darmklachten. Maagzuur, opboeren na de maaltijd, vol blijven zitten uren na de maaltijd, misselijk, opgeblazen buik kan duiden op een verstoorde maagfunctie.

Stress of trage schildklier (hypothyreoïdie)

Een hormonale disbalans door bijvoorbeeld langdurige stress (bijnieruitputting) of een trage schildklier (hypothyreoïdie) kan de darmwerking behoorlijk verstoren. En een disbalans in de darmen kan andersom ook een verstoring in de hormoonbalans geven.

Alvleesklier en lever

De goede functie van de alvleesklier en de lever zijn belangrijke voorwaarden voor gezonde darmen. De spijsverteringsenzymen uit de alvleesklier en het gal vanuit de lever en galblaas zorgen voor een soepele verwerking van alle voedingsstoffen in de darm.

Spierspanning in de bekkenbodem

Spierspanningen zoals in de darmen en bekkenbodem kunnen de darmen letterlijk onder druk zetten. Ontspannen spieren in het buik en bekkengebied is een voorwaarde voor ontspannen darmen.

Darmen zijn 'the second brain'

De invloed van de geest op het lichaam EN de invloed van het lichaam op de geest. Dit is een continue wisselwerking. De darmen worden ook wel ‘the second brain’ ofwel het tweede brein genoemd omdat er ontzettend veel zenuwweefsel in de darmen te vinden is die linea recta in contact staat met de hersenen. Dit is goed om je te realiseren bij klachten als depressie, somberheid.

Zorgen, stress en angsten omzetten naar ontspannen gedachtes

Het heeft altijd zin om aan gezonde gedachten te werken bij een prikkelbare darm (PDS). Thema’s die regelmatig voorkomen bij mensen met spastische darmen: continue zorgen maken over gezondheid, perfectionisme (controle houden in plaats van de situatie kunnen accepteren), terugkerende gedachten, schaamte, moeilijk loslaten van zaken, niet kunnen breken met een ongezonde situatie (relatie, werk, etc.), (non-) acceptatie van jezelf, verminderde weerbaarheid, angsten. Als je je herkent in 1 of meer thema’s wil ik je motiveren de uitdaging met jezelf aan te gaan en te werken naar een ontspannen mindset en de gewenste situatie. Want ontspannen gedachten & overtuigingen werken heel heilzaam voor de darmen en je lichaam. Je hebt verschillende therapieën, boeken, technieken hiervoor of een regelmatig goed gesprek met een dierbare, kies wat bij je past.

Prikkelbare darm syndroom

Ontlastingsonderzoek

Om de conditite van de darmen in kaart te krijgen maak ik in de praktijk (optioneel) gebruik van laboratoriumonderzoek. Een ontlastingsonderzoek kan veel aan het licht brengen omtrent schimmels, de aantallen en verhoudingen tussen goede en slechte bacterien, eventuele ontstekingen, 'lekkende darm' etc. Dit is veel uitgebreider dan het regulier gebruikte ontlastingsonderzoek.

Wat eet je?

Wat je eet is natuurlijk belangrijk voor jou en je darmen. Eet zo puur, vers, natuurlijk en gevarieerd mogelijk. Eet zo min mogellijk toevoegingen en bewerkt voedsel zoals E-nummers, voedsel uit pakjes en zakjes, koek, snoep, chips, snacks. Je lichaam is niet bedoeld als zuiveringsinstallatie. Je lichaam is een delicaat energetisch systeem, zorg er goed voor dan zorgt je lichaam voor jou! Realiseer je ook wat je eten eet. Een varken uit de bio-industrie gevoerd met genetisch gemanipuleerd soja en veelvuldig behandeld met anti-biotica heeft een veel slechtere voedingswaarde dan een grasgevoerd loslopend dier.

Probiotica en de darmflora van de spastische darm

PDS | Een van de laatste stappen in de orthomoleculaire darmbehandeling is het (her)koloniseren van je goede darmbacteriën met probiotica van een hoge kwaliteit om te zorgen voor een goede darmflora in de dunne en de dikke darm. Een evenwichtige darmflora is ook essentieel. Vaak wordt er alleen aan probiotica gedacht bij de zelfzorg-behandeling van de prikkelbare darm (PDS). Maar zoals je hebt kunnen lezen komt er meer bij kijken. Voorgaande stappen zijn voorwaarde voor het laten slagen van de darmtherapie en om (eindelijk) jezelf te bevrijden van je spastische darm / prikkelbare darm. Mij is het ook gelukt, dan lukt het jou ook!

 

Herken je één of meerdere genoemde klachten? Je bent van harte welkom om een afspraak te maken in de praktijk. Ik wens je sterke darmen!

Charlotte Wiering - Orthomoleculair Therapeut - Rotterdam

VOEDINGSADVIES - SUPPLEMENTEN - DETOX