Magnesium

Het mineraal magnesium is een natuurlijke ontspanner. Het ontspant de spieren, zenuwen en bloedvaten en geeft meer energie.

De werking van magnesium is belangrijk voor een groot aantal biochemische lichaamsfuncties, de belangrijkste zijn:
energieproductie, regulatie bloeddruk, opbouw van botten en tanden, bijdrage goede elektrolytenbalans, geleiding van zenuwimpulsen, essentieel voor de celwandcommunicatie (opname en uitscheiding van vele hormonen, neurotransmitters en alle andere mineralen/elementen), bescherming tegen stapeling van zware metalen (aluminium, kwik, lood, cadmium, nikkel) bijv. in de hersenen, de regulering van de bloedsuikerspiegel, verbetert insulinegevoeligheid, draagt bij tot normale psychologische functies en draagt bij tot vermindering van vermoeidheid.

Magnesiumtekort klachten:

-verstijfde, verharde en verkrampte spieren, rugpijn

-gespannen zenuwen (nerveus), onrust

-snel en chronisch vermoeid, futloosheid

-overspannenheid, hartkloppingen, depressie, angsten, slecht slapen

-uitputtingsverschijnselen

-prikkelbaarheid

-kouwelijkheid ten gevolge van doorbloedingsstoornissen

-duizeligheid, hyperventilatie

-te hoge of te lage bloeddruk

-hoofdpijn, migraine, menstruatieproblemen/PMS

-overgevoelig voor geluid & fel licht

-restless legs, oorsuizen, ooglidtrillingen, tics, hik

Hart en Vaten

Bij een gebrek aan magnesium neemt de kans op hart en vaatziekten toe. Andersom bij een hoge inname van magnesium neemt het risico te sterven aan hart en vaatziekten af met 59%.

Oorzaken magnesium tekort

Stress, en met name de chronische stress waaraan we in de westerse wereld lijden, is een belangrijke veroorzaker van magnesiumtekort.

Diuretica, (vocht afdrijvende middelen) zoals cafeïne, alcohol en bloeddrukverlagende medicijnen zorgen nietsvermoedend voor een magnesiumtekort.

Voedsel, met in het bijzonder de geraffineerde koolhydraten zoals brood, pasta, koekjes. Eigenlijk alles dat veel calorieën en suiker bevat. Dit voedsel wordt flink bewerkt met ook nog allerlei chemische toevoegingen hetgeen betekent dat  bijna alle essentiële mineralen zoals magnesium verloren gaan.

Voedselbereiding, Met het koken en spoelen van voedingsmiddelen verdwijnen mineralen met het aanhangwater.

Verarmde voedingsbodem Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid magnesium in groenten en fruit afgelopen jaren achteruit is gegaan. Dit heeft ertoe geleid dat een deel van de bevolking een tekort heeft aan magnesium. De moderne westerse landbouwmethoden met kunstmest en pesticiden die de bodem steeds verder uitputten, zullen naar verwachting het probleem van de magnesiumtekorten alleen maar verergeren.

Medicijnen Sommige medicijnen kunnen leiden tot een magnesiumtekort. Met name maagzuurremmers (protonpompremmers als omeprazol en esomeprazol), plaspillen (lis- en thiazidediuretica zoals furosemide, bumetanide, hydrochloorthiazide), de anti-conceptiepil en cisplatine (chemotherapeuticum).

Verminderde opname, Fytinezuur in graanproducten en soja en fosfaten in frisdrank: deze binden mineralen waardoor er minder wordt opgenomen in het lichaam. Als ook consumptie van veel zuivelproducten, het vele calcium blokkeert de magnesiumopname.

Vitamine D gebrek,Vitamine D werkt harmonieus samen met verschillende andere voedingsstoffen, om verschillende complexe biochemische functies te vervullen. Belangrijk hierbij is dat magnesium & calcium voor haar opname uit de darm naar het bloed vitamine D nodig heeft. Andersom heeft vitamine D ook onder andere magnesium nodig in de stofwisseling.

Darmaandoeningen, Vergroten het verlies van nutrienten waaronder magnesium via de ontlasting.

Nieraandoeningen, Verlies van magnesium via de urine.

Magnesium in voeding

Magnesium is te vinden in cacao, noten (vooral amandelen, pecannoten, kokos en cashewnoten), pinda's, bonen, granen (tarwezemelen, rogge), zaden (zonnebloempitten, sesamzaad), kokos, groene groenten maar ook asperges, artisjokken. Fruit (o.a. bananen, druiven, avocado en abrikozen) en schelpdieren.

Orthomoleculaire supplementen magnesium

Bij voorkeur de supplementen tussen de maaltijden innemen voor betere en snelle opname van magnesium in het lichaam of voor het slapen gaan (om beter in te slapen en door te slapen). Kies niet voor magnesiumoxide, deze wordt slecht opgenomen en kan maag/darmklachten geven. Kies wel voor magnesiumbisglycinaat, magnesiumcitraat, magnesiummalaat, magnesiumtauraat of magnesiumglycerofosfaat.

Magnesiumolie en magnesium (voet)baden zijn zeer goed opneembaar en ook goed te gebruiken om de magnesiumtekorten van het lichaam aan te vullen.