Darmdetox | Darmreiniging van 4 weken met gerstegras

Geen klysma's of darmspoeling nodig!

bestel HIER je supplement met gerstegras van Mattisson

Ik gun iedereen een darmreiniging, dat is de reden waarom deze hieronder staat, zodat ieder toegang heeft tot het doen ervan. Met de huidige stand van darmdiagnostiek (ontlastingsonderzoek middels dna-onderzoek, dit is vele malen uitgebreider dan het reguliere ontlastingsonderzoek bij huisarts/specialist) zijn de positieve effecten na te meten. Bij metingen voor en na een darmreiniging is te zien dat de goede bacterien zich vermenigvuldigen en in aantallen toenemen. De PH-waarde/zuurtegraad wordt beter, dit is ontzettend belangrijk. Als de PH te hoog is in de darm (of te laag) kunnen de goede bacterien maar moeilijk (over)leven. Net als wij mensen ook liever in een bepaald klimaat leven, zo is dat ook voor de goede darmbacterien. Vele enzymatische reacties zijn afhankelijk van de juiste PH/zuurtegraad in de darm. Ook blijkt uit deze darmdiagnostiek dat de ontstekingsgraad kan dalen. Een bijzondere en zeer belangrijke goede darmbacterie is de Faecalibacterium Prausnitzii, deze kan toenemen in aantal. Alleen maar voordelen voor de darmen en dus voor het hele lichaam. Doe deze darmreiniging minstens 1x per jaar, want helaas groeit de vervuiling vanzelf weer aan in de darmen met de tijd. Hieronder vind je het schema en de informatie over de darmreiniging.

Week 1 opbouw dosering darmreiniging
2 x per dag 1 tablet gerstegras 400 mg bij de maaltijd innemen

Week 2 opbouw dosering darmreiniging
3 x per dag 1 tablet gerstegras 400 mg bij de maaltijd innemen

Week 3 opbouw dosering darmreiniging
3 x per dag 2 tabletten gerstegras 400 mg bij de maaltijd innemen

Week 4 darmreiniging

3 x per dag 3 tabletten gerstegras 400 mg bij de maaltijd innemen

Darmdetox | Na 4 weken is de darmreinigingskuur klaar en afgerond. Na de 4e week kun je naar een onderhoudsdosering van 2 x per dag 2 tabletten gerstegras 400 mg bij de maaltijd innemen (of stoppen). Voor het beste resultaat kies je voor biologische gerstegras 400mg tabletten van Mattisson. 

Toelichting darmreiniging

Bij het opstarten van de darmreiniging is het belangrijk dat de dosering langzaam opgebouwd wordt. Volg het hierboven uitgeschreven stappenplan zorgvuldig en laat je lichaam er rustig aan wennen. Gedurende de eerste dagen kun je lichte ontgiftingsverschijnselen ervaren, zoals darmkrampen, diarree, hoofdpijn, misselijkheid. Drink daarom voldoende water zodat je lichaam de vrijgekomen afvalstoffen gemakkelijker kan afvoeren. Je kunt de dosering bij ontgiftingsverschijnselen tijdelijk iets verminderen en als je voelt dat het weer kan, de dosering verder opbouwen naar 3 keer per dag 2 tabletten gerstegras 400 mg per dag. Deze dosering houd je 2 weken vol. Na 4 weken kun je de kuur stoppen zonder af te bouwen. Een andere mogelijkheid is om de gerstegras te blijven gebruiken door bijvoorbeeld 2 keer per dag  2 tabletten gerstegras 400 mg in te nemen. Een hogere (of lagere) dosering zou ook kunnen, doe het naar eigen inzicht en voel of het product en de dosering bij je past. De reinigende en voedende effecten van gerstegras blijven dan uiteraard doorgaan.

Drink voldoende water tijdens de kuur

Water drinken tijdens de reinigingskuur is erg belangrijk. Wat eigenlijk voor elke dag in je leven geldt: drink voldoende water (of kruidenthee zonder suiker). Frisdrank, zwarte thee, koffie, energiedrankjes etc. tellen niet mee! Deze dranken onttrekken juist vocht uit je lichaam. Drink minstens 8 glazen water (2 liter) verdeeld over de dag. Door het drinken van water geef je je lichaam de mogelijkheid om de (dagelijkse) afvalstoffen af te voeren en het vochtgehalte in je lichaam op peil te houden.

Gemakkelijke darmreiniging, geen dieetrestricties

Je hoeft je eetstijl of levensstijl niet aan te passen tijdens de reiniging. Daardoor is de darmreiniging niet moeilijk in te passen in je leven. Reinigen met gerstegras is een relatief makkelijke èn effectieve darmreinigingskuur. Het is eigenlijk oneerbiedig om het een darmreiniging te noemen, omdat het niet alleen enkel de darmen reinigt, maar verder ondersteunend is voor de reiniging van je hele lichaam. Bovendien bevat gerstegras vele voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, zodat je niet alleen je lichaam reinigt, maar ook voedt!

Geen streng /crash dieet beginnen tijdens de reinigingskuur

Tijdens de darmreiniging raad ik je aan geen streng dieet of iets dergelijks op te starten. Laat het lichaam zich concentreren op het reinigen.

Niet gebruiken bij zwangerschap of tijdens borstvoeding

Vrouwen die zwanger zijn, kunnen de darmreiniging beter niet starten. Gerstegras is ontgiftend. Er kunnen (tijdelijk) afvalstoffen vrijkomen die het kind via de moedermelk of placenta kunnen belasten. Het beste is om ruim voor de zwangerschap je lichaam te zuiveren en te voeden. Een gereinigd lichaam en een goed gevoed lichaam zorgen voor zowel mannen als vrouwen voor een verbeterde vruchtbaarheid.

Geen bijwerkingen

Tot op heden is er bij het gebruik van gerstegras geen nadelige bijwerkingen geconstateerd, ook niet bij hoge doseringen. Beginreacties op het gebruik van gerstegras zijn wel mogelijk door de ontgiftende werking. Deze kunnen bestaan uit darmkrampen, diarree, hoofdpijn, moeheid en misselijkheid, maar de verschijnselen verdwijnen na een aantal uur of dagen vanzelf weer. Door de ontgiftende werking zijn er tijdelijk meer afvalstoffen te verwerken in het lichaam, dat kan soms wat tijdelijke detoxklachten geven. Dat is niet erg of giftig. Doe het rustiger met de opbouw van de dosering aan als nodig. Elk lichaam is anders. Heb je huidproblemen zoals psoriasis of eczeem, de darmreiniging dient qua dosering rustiger opgebouwd te worden dan hierboven beschreven.

Ik heb een reactie, is dit normaal?

Het kan in een zeldzaam geval voorkomen dat je erg gevoelig reageert op gerstegras. Stop dan de kuur. Je kunt een alternatieve darmreiniging zonder gerstegras overwegen. Vraag ernaar in de praktijk. Een allergische reactie komt bijna nooit voor, vaker wordt het verward met een tijdelijke detoxreactie, zie de tekst hierboven bij 'geen bijwerkingen'. Een tijdelijke detoxreactie gaat snel weer over: je lichaam doet het goed, je bent aan het ontgiften!

Ik gebruik medicijnen, kan ik veilig de darmreiniging doen met gerstegras?

Het gebruik van medicijnen tijdens de reiniging veroorzaakt geen problemen. Gerstegras is een natuurlijke, veilige, gedroogde groente. Alleen voor diabetici die medicatie gebruiken geldt wel een waarschuwing. Gerstegras kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Diabetes medicijnen worden ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als je gerstegras neemt met diabetesmedicatie, kan je bloedsuikerspiegel te laag zijn. Laat regelmatig je bloedsuikerspiegel controleren bij de huisarts. Mogelijk moet de dosis van de diabetesmedicatie worden verlaagd. Wat gunstig is uiteraard, het lichaam geneest, maar wel in de gaten houden! 

‘Reinig eerst de darmen’ schreef Hippocrates, de vader van de geneeskunde, 2500 jaar geleden. De theorie dat gifstoffen afkomstig uit de darm verantwoordelijk zijn voor ziekten was al bekend in het oude Griekenland.

Wat is gerstegras?

Gerstegras is een van de meest voedzame voedingsmiddelen in de natuur en wordt al sinds de oudheid gebruikt voor medicinale en genezende doeleinden. Gerstegras komt van het zachte jonge gras van gerstzaad, geoogst wanneer het op het hoogtepunt van zijn chlorofyl-, eiwit- en vitamineconcentratie is, voordat het gras graan produceert. Daarom is gerstegras glutenvrij en prima voor iedereen met coeliakie of glutenintolerantie. Gerstegras (barley grass) is een superfood die een aantal verschillende gezonde eigenschappen heeft. Gerstegras is ten eerste rijk aan chlorofyl. Chlorofyl is een natuurlijke antioxidant en wordt gebruikt bij natuurlijke ontgifting. Gerstegras, van een biologische verkregen gerst plant zit boordevol goed opneembare vitaminen en mineralen en is een gemakkelijk verteerbare vorm van eiwit. Gerstegras, in de vorm van gemalen gerstegras poeder of een glas vers geperst jong gras, bevat een schat aan plantaardige enzymen, fytonutriënten, carotenoïden en pigmenten. Gerstegras (barley grass) beschikt over 18 van de 21 aminozuren, met inbegrip van alle van de acht essentiële aminozuren die het lichaam zelf niet kan maken.  Gerstegras lijkt op tarwegras, maar bevat iets meer chlorofyl en antioxidanten.

gerstegras

Waarom is gerstegras goed voor onze gezondheid & schoonheid?

Gerstegras bevat verschillende enzymen zoals vetzuuroxidase, cytochrome oxidase, peroxidase, catalase en transhydrogenase die helpen de afbraak van vetten in het lichaam soepel te laten verlopen, waardoor het lichaamsgewicht in evenwicht wordt gebracht. Gerstegras bevat ook veel antioxidanten met name het enzym SuperOxideDismutase (SOD, vrije radicalen vanger) en de flavonoïden saponarin en lunotarin. Deze stoffen lijken goed de oxidatie van vetten/cholesterol tegen te gaan. Gerstegras heeft een sterk reinigend vermogen en bevat een hoge voedingswaarde. Het wordt ook wel super voedsel/superfood genoemd.

Gerstegras is essentieel voor het verwijderen van toxines en zware metalen uit de schildklier. Het is ook nuttig voor het helen van artritis, migraine & hoofdpijn, astma, moeheid, maag-darmklachten en huidklachten, kanker en diabetes. Daarnaast ondersteunt het de circulatie van het lymfesysteem door het vasculaire systeem te voeden.

In ons lichaam bevinden zich allerlei afvalstoffen, die wij via onze voeding, door milieuverontreiniging en onze moderne manier van leven binnenkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen, bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, zware metalen zoals cadmium (roken), kwik (in vis, amalgaan (grijze) vullingen), aluminium (in vaccinaties, in deodorant), lood en uranium (in zure regen), bouwmaterialen (zoals lijmstoffen), röntgenstralen en luchtvervuiling. Gerstegras helpt deze toxische stoffen af te voeren, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering. In een lichaam dat niet belast is met afvalstoffen, krijgen bacteriën en virussen minder kans om schade aan te richten.

Natuurlijk draagt het (stadse) leven met stress, luchtverontreiniging,  elektromagnetische straling (mobiele telefoon, Wi-Fi, umts, dect) in onze tijd niet erg bij aan onze gezondheid. Het lichaam kan heel veel hebben, een lichaam is ontzettend sterk en hoog intelligent en zal alle processen zo goed mogelijk laten verlopen, zolang dat mogelijk is. Een lichaam wil niet ziek zijn of kwalen hebben, maar een kwaal is een noodgreep dat er iets niet lekker verloopt dus in feite is een kwaal een alarmbel om in actie te komen! Je kunt het een handje helpen door je lichaam te reinigen en te voeden.

Chlorofyl

Bladgroen oftewel chlorofyl is de groene kleurstof van planten. Deze stof gebruiken planten om (zon)licht op te vangen en om te zetten in energie; dit wordt fotosynthese genoemd. Chlorofyl staat erom bekend dat het één van de aller sterkste ontgiftings stoffen is die de mensheid kent. Chlorofyl helpt het calcium & magnesiumgehalte in het bloed op peil te houden en verbetert de opname van ijzer en het zuivert het bloed.  Chlorofyl zit in alle groene bladgroenten zoals spinazie, sla etc. Gerstegras is ook bijzonder rijk aan chlorofyl, dat helpt bij het remmen van de groei van ziektebacteriën, samen met het in evenwicht brengen van de PH (zuurtegraad) van het lichaam, de energie verhoogt, de spijsvertering bevordert om een ​​uitstekende gezondheid en immuniteit te bevorderen. Chlorofyl beschermt de huid mede tegen rimpelvorming, ze helpt bij haaruitval en afbrokkelende nagels en ze zorgt voor een betere conditie en prestaties bij sport en fitness.

Wat zijn drekresten in de darmen?

Gerstegras weekt de afzettingen van afvalstoffen op de darmwanden los en scheiden die uit. Vaak zitten in het lange darmstelsel met zijn vele lussen en plooien al heel lang zogenaamde drekresten (ofwel mucoïde plaque) vast, vaak aangekoekt aan het darmslijmvlies. Hier ligt de vervuilde voedingsbodem, die door schadelijke darmbacteriën als broedplaats wordt gebruikt. Het kan een bacteriën haard vormen en verantwoordelijk zijn voor terugkerende infecties in de buikholte zoals blaasontsteking, (vaginale) infecties en lage weerstand.

Een heel erg groot deel van de westerse bevolking heeft drekresten in de darmen als gevolg van onze eet- en levensstijl. Je merkt het op als je tijdens deze detoxkuur meer ontlasting hebt dan normaal en toch echt niet veel meer hebt gegeten. Dat is het signaal dat je alle opgehoopte drekresten aan het uitscheiden bent. De ontlasting kan onaangenaam ruiken en kleuren hebben in de tinten groen, geel, bruin en/of zwart (maar hoeft niet). Dit zijn allemaal afvalstoffen: de aangekoekte drekresten die je lichaam verlaten. Het is niets om je zorgen over te maken als je dit aantreft. Als deze drekresten eruit gewerkt worden, worden de voedingsstoffen beter opgenomen in de darmen, want met al deze afvalstoffen ‘in de weg’ lukt dat aanzienlijk minder. De drekresten worden met de normale ontlasting mee naar buiten gevoerd. Hieronder enkele afbeeldingen afkomstig van colon-hydrotherapie: dat is een ander soort darmreiniging dan met gerstegras waarbij er tijdens een behandeling in een kliniek lauwwarm water via de anus wordt binnengebracht om de dikke darm uit te spoelen. In mijn optiek is zo een behandeling niet nodig, want er zijn alternatieven zoals deze darmreiniging.

afbeeldingen van drekresten door colon-hydrotherapie

Ik merk niks op, werkt de darmreiniging wel bij mij?

Ook als je niets merkt, wordt je lichaam sterk geholpen met de 24/7-taak om je lichaam zo schoon als mogelijk te houden. Daarnaast zijn de algen een bron van voedingsstoffen die je lichaam voeden.

Darmdetox | Het belang van reinigen

Wanneer teveel afvalstoffen in ons lichaam zijn opgeslagen kunnen hierdoor allerlei kwaaltjes ontstaan: je voelt je minder fit en de huid ziet er dof uit. Op de lange duur kunnen door het ophopen van afvalstoffen ook chronische kwalen ontstaan. Om te voorkomen dat deze gifstoffen hun destructieve werking op je lichaamscellen uitoefenen, probeert het lichaam zich ervan te ontdoen met behulp van zijn ‘noodventielen’. Deze zijn het neusslijmvlies, de huid, de baarmoeder, de darmen, de longen en de schildklier. Deze organen proberen de gifstoffen zoveel mogelijk te verbannen door neusbloedingen, neusverkoudheid, snotneuzen, hooikoorts, uitscheiding van overmatig stinkend zweet, psoriasis, eczeem, opslag van gifstoffen in onderhuids vetweefsel (met gewichtstoename als gevolg), stinkend en veel menstruatiebloed, witte vloed, darmbloedingen, diarree, slijmvorming, slecht ruikende adem, etc.

Darmdetox | Reacties op de kuur

‘Meer energie gekregen’, ‘geen blaasontstekingen meer’, ‘opgeblazen gevoel in de buik is minder’, ‘harde buik is meer ontspannen’, ‘ik ben in gewicht afgevallen’, ‘betere huid’, ‘plattere buik’, ‘makkelijke stoelgang’, ‘betere weerstand’, ‘haar groeit sneller’

Nog steeds darmklachten na deze kuur?

Je had gehoopt dat je darmklachten helemaal over zouden gaan met deze kuur. Is dat niet het geval? Dan is er meer aan de hand! De meest voorkomende oorzaken zijn: een infectie met darmparasieten, overgroei aan schimmels zoals candida of teveel verkeerde bacteriën en/of te weinig goede bacteriën. Of er is een overgevoeligheid/allergie voor bepaald voedsel waar je darmen op reageren. Of een belasting van toxische stoffen in de darmen. Of…wat anders. In een consult kan ik dat voor je (laten) onderzoeken en behandelen door middel van voedingsadvies en natuurlijke orthomoleculaire middelen (oa. vitaminen, mineralen, kruiden) voor het weder opbouwen van gezonde darmen.

Meerdere soorten darmreinigingen

Er zijn meerdere manieren om een darmreiniging te doen,  hier wordt een stappenplan geboden met gerstegras. Het gaat om de juiste kwaliteit en hoge(re) dosering van de producten. In het algemeen geldt voor een lage kwaliteit en/of lage dosering: dat maakt je darmen niet schoon van de drekresten. Daarnaast worden er ook wel hoge darmspoelingen aangeboden in een kliniek. Of klysma’s. Naar mijn mening niet nodig om een darmreiniging (makkelijker en effectief) te doen.

400mg Biologische Gerstegras tabletten van Mattisson

Bij kamertemperatuur, donker en droog bewaren. Buiten het bereik van kinderen houden. Dit is een voedingssupplement en geen vervanging van een gevarieerde voeding. Dagelijks bewegen, gezond eten en voldoende water drinken blijft van belang.

Raadpleeg een deskundige alvorens supplementen te gebruiken in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte.

Gerstegras tabletten zijn gemaakt van vers biologisch gerstegras dat is gemalen en vervolgens bij lage temperatuur is gedroogd.  Gerstegras is geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen met allergieën. Als je niet van de smaak houdt van gerstegras, zijn deze tabletten een aanrader. Je slikt het namelijk eenvoudig weg zonder dat je iets hoeft te proeven. Het is makkelijk inpasbaar in het dagelijkse leven, niet-invasief en heeft naast een reinigende kwaliteit ook een voedende kwaliteit.

Darmdetox | Je kunt op eigen verantwoording deze darmreiniging doen, velen zijn je voor gegaan!

‘reinig je lichaam, reinig je geest, voedt je lichaam, voedt je geest’

‘schoonheid komt van binnenuit’