Lichttherapie – Hoe werkt het dan precies?

 

Op een technisch niveau veroorzaakt rood en bijna infrarood lichttherapie een fotochemische reactie in onze cellen. Chromoforen in de mitochondriën absorberen fotonen (licht-energie) van rood en bijna infrarood licht, waardoor elektronen in die chromoforen ‘geactiveerd’ raken en in een baan met een hogere energie komen. Als gevolg hiervan kan het lichaam deze nieuwe opgeslagen energie gebruiken voor een verscheidenheid aan cellulaire taken, die dan brede voordelen voor de gezondheid hebben.

Een van de meest bekende effecten van rood licht is het vermogen om de productie van adenosine trifosfaat (ATP) in de mitochondriën te verhogen door het activeren van een enzym genaamd cytochrome c oxidase (Cox), dat een rol speelt bij het genereren van ATP-synthase (het enzym dat ATP produceert). ATP is de belangrijkste energievaluta van cellen, en wanneer rood licht het ATP-niveau in het weefsel verhoogt, is er meer van deze valuta te gebruiken voor het transporteren van energie die nodig is voor alle activiteiten van cellen. Als gevolg van deze ATP-boost is er een snellere genezing en herstel van botten, spieren en andere weefsels. Omdat het op cellulair niveau werkt, heeft het een positief effect heeft op vele ziekten en aandoeningen. Moleculen die kwalijke aandoeningen verergeren worden zwakker, en moleculen die zorgen voor herstel, worden sterker. Cellen krijgen een soort ‘kickstart’ om weer normaal te functioneren, waardoor klachten steeds meer naar de achtergrond gaan. Het brengt extra zuurstof in de mitochondriën. De meeste mitochondriën zitten in hart en hersenen.

Een kleine greep uit 4500 wetenschappelijke studies:

“Na een behandeling van 4 en 8 weken vertoont de actieve lasergroep een significanter verschil (p < 0,001) in alle parameters dan de placebolasergroep (p > 0,05). Onze resultaten tonen aan dat lage lasertherapie efficiënter was in het verminderen van pijn en het verbeteren van de kraakbeendikte door biochemische veranderingen.”

“In deze studie is de verbetering met lichttherapie ten opzichte van placebo groep enorm. Misschien hebben ze een aantal goede parameters gevonden voor de behandeling van knie artrose?”

“In het algemeen, toonde LED lichttherapie een aantal gunstige effecten in het verminderen van oxidatieve stress en in functioneel herstel van RGCs en visuele cortex. Onze gegevens suggereren dat LED-lichttherapie een potentiële methode zijn als een niet-invasieve benadering voor de behandeling van netvliesschade, die verdere klinische studies nodig heeft.”

“Een nieuw behandelingsprotocol dat gebruik maakt van fotobiomodulatie en hersteltechnieken voor spieren, botten en gewrichten die een dramatisch effect hebben op het herstel van een patiënt met een beroerte: een nieuw wapen voor clinici.”

"Onze analyse toonde een vermindering van 16,5% van het oedeem in de lichttherapie groep en 7,3% in de placebo groep. De oedeemreductie was statistisch significant groter in de lichttherapie groep dan in de sham licht groep (p <0.047).”

"Lichttherapie op basis van LED's krijgt de laatste tijd wereldwijd aandacht voor de kosteneffectiviteit en het grote dekkingsgebied in vergelijking met traditionele lasertherapie. Recente studies ondersteunen de effectiviteit op verschillende gebieden zoals wondgenezing, huidverjonging en pijnbestrijding. In deze studie behandelden we patiënten met gezichtsbeenfracturen met lichttherapie op basis van LED's en toonden we de effectiviteit aan bij het verminderen van posttraumatisch oedeem.”

"Fotobiomodulatie, met de parameters onderzocht in de huidige studie, moduleerde het mineralisatieproces in menselijke osteoblasten positief, wat de vorming van een grotere hoeveelheid botgroei induceerde, maar de celproliferatie niet deed toenemen. Er zijn vele studies verricht. Het kan niet uitblijven dat de reguliere sector dit gaat oppakken vanwege kosteneffectiviteit, lichttherapie is in vergelijking met andere behandelingen erg kostenbewust, patiëntvriendelijk en geen bijwerkingen.”

“Snelle omkering van cognitieve achteruitgang, reukstoornissen en levenskwaliteit met behulp van lichttherapie.” uit: Case Report. Alzheimer. 

"Omdat lichttherapie goed werd verdragen en geassocieerd met geen nadelige bijwerkingen, ondersteunen deze resultaten het potentieel van PBM therapie als een levensvatbare thuisbehandeling voor mensen met dementie.”

“De studie toonde aan dat lichttherapie een effectief instrument zou kunnen zijn voor het verminderen van prikkelbaarheid en andere symptomen en gedragingen die geassocieerd worden met de autistische spectrumstoornis bij kinderen en adolescenten, met positieve veranderingen die in de loop van de tijd gehandhaafd en vergroot worden.”

Transcraniële laserstimulatie verbetert de menselijke cerebrale oxygenatie.” (oftewel lichttherapie verhoogt het zuurstofniveau in de hersenen)

“Transcraniële infrarode laserstimulatie produceert gunstige cognitieve en emotionele effecten bij mensen.”

FAQ – Veel gestelde vragen

Hoe lang moet ik lichtbehandelingen ondergaan?

Het lichttherapie apparaat levert rood en /of bijna-infrarood licht .Voor huid gerelateerde verbeteringen, hoef je slechts 5 minuten op een afstand van 50 tot 30 centimeter van het apparaat te behandelen. Op ongeveer 30 tot 15 cm van het apparaat ontvang je binnen 10 minuten ongeveer 60 joule aan energie, wat optimaal is voor de algehele voordelen. Regelmaat is de sleutel als het gaat om licht behandeling. Daarom beveel ik voor de beste resultaten dagelijkse behandelingen aan, of op zijn minst 3 keer per week.

Mocht je (op mijn advies) 2 x per dag een behandeling willen ondergaan, houd dan rekening met een tussentijd van 6- 8 uur. Dus neem je 1 behandeling, liefst in de ochtend, om 08.00 uur, dan mag je op zijn vroegst weer een behandeling om 14.00 uur.

Hoe snel kan ik resultaten verwachten?

De hoeveelheid tijd die nodig is om verbeteringen te zien, is afhankelijk van de individuele gezondheidsuitdagingen van elk persoon. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op hoe snel u een verbetering in uw symptomen kunt ervaren. Sommige mensen zullen binnen een paar dagen voordelen zien, anderen kunnen 3-12 weken van consistent gebruik nodig hebben om resultaten te zien. Door het lichttherapie apparaat dagelijks te gebruiken, kun je de snelheid van verbetering in uw lichaam maximaliseren.

Zijn de lampen niet te fel?

De lampen zijn inderdaad fel, kijk daarom niet recht in de lampen (je kijkt ook niet recht in de zon). Na enkele seconden, of in sommige gevallen na enkele minuten, zal uw lichaam gewenning tonen waardoor het licht steeds zachter en aangenamer wordt. Bijna alle gebruikers geven aan dat men het zo aangenaam vind, dat men bij het licht wil blijven. Houd je echter aan de maximale behandeltijd. In de meeste gevallen is 10 minuten voldoende. Houd je ogen dicht, dan zal er genoeg licht binnen dringen via je oogleden voor een gunstig effect.

Zal lichttherapie mijn huid helpen?

Er is een robuuste basis van klinisch bewijs die aantoont dat lichttherapie de gezondheid van de huid verbetert en veroudering tegengaat. Lichttherapie verhoogt het collageen niveau en heeft een therapeutisch effect op een breed scala van huid- en pigmentaandoeningen zoals acne, psoriasis, eczeem, vitiligo en symptomen van herpes simplex-virus.

Kan ik make-up dragen tijdens de lichtbehandeling?

Ja, dat kan wel. Voor het optimale resultaat is het echter beter om dat niet te doen. Op onbedekte huid dringt het licht beter binnen.

Zijn er speciale lotions die ik zou moeten gebruiken tijdens of na een lichtbehandeling?

Nee, het gebruik van lotion mag de voordelen van het licht niet negatief beïnvloeden. Gebruik daarom bij voorkeur geen middelen maar belicht je schone droge huid.

 

Kan lichttherapie samengaan met de medicijnen die ik gebruik?

Schildkliermedicatie levothyroxine: snel werkende schildklier / langzaam werkende schildklier en Hashimoto. 

Lichttherapie kan de werking van de schildklier beïnvloeden. Er zijn uitslagen van onderzoeken bekend waaruit blijkt dat de werking van de schildklier positief wordt beïnvloed door lichttherapie. In die gevallen kon de medicatie naar een kleinere dosering worden aangepast. Overleg met uw behandelaar/specialist alvorens de lichttherapie te starten.

Foto sensitieve medicatie 

Lichttherapie is in duizenden onderzoeken bewezen als zeer veilig. Er zijn medicijnen die het lichaam gevoeliger kunnen maken voor licht. Voorbeelden van foto sensitieve medicatie zijn sommige antibiotica, hormonale zalf voor de huid, Lithium (bipolaire stoornis, depressie), diuretica (plaspillen),Tetracycline (vorm van antibiotica), Digoxine (hartfalen), Retinol (vitamine A drank). Ook medicatie voor verkoudheid, allergieën, pijnmedicatie en medicatie voor de behandeling van infecties, kunnen lichtgevoeligheid creëren, waarna je last kunt krijgen van jehuid. Als je gebruik maakt van één van de genoemde medicatie, is het raadzaam om uw arts/apotheker te raadplegen voordat je lichttherapie ondergaat. Vermeld dan ook dat de lichttherapie géén UV licht bevat. Het bevat een deel van het rode en infrarode lichtspectrum wat ook in de zonnestraling zit. Lichttherapie op zich (zonder deze bovengenoemde chemische medicatie), is een effectieve, natuurlijke en veilige behandeling.

Antidepressivum of antipsychotica 

Lichttherapie kan de werking van een antidepressivum of antipsychotica versterken. Verscheidene artsen gebruiken antidepressivum in combinatie met lichttherapie met als mogelijk voordeel, dat de dosis antidepressiva dan niet hoeft te worden verhoogd. Overleg altijd eerst met je arts als je psychoactieve medicijnen gebruikt, of wanneer je twijfelt over het combineren van lichttherapie en medicatie. 

Licht gevoeligheid

Heb je aanleiding om te verwachten dat je lichtgevoelig bent? Controleer dan eerst met een korte test jezelf op lichtgevoeligheid. Leg om dit te doen een deel van je onderarm op 15 centimeter afstand van het ingeschakelde apparaat gedurende 3 minuten. Als je roodheid of ongemak ervaart, ben je mogelijk lichtgevoelig en raad ik je aan om je arts en je therapeut te raadplegen voordat je verder gaat met de lichttherapie.

 Kan ik lichtbehandeling met borstimplantaten gebruiken?

Wij raden je aan om dit te overleggen met uw arts. Een van de meest gerespecteerde experts op het gebied van fotobiomodulatie Dr. Hamblin meldt dat rood of NIR (bijna infrarood)-licht met een redelijke vermogensdichtheid (niet-verhittend/geen laser) geen effect heeft op plastic (siliconen) in borsten. Dit lichttherapie apparaat bevat geen laser, maar LEDs.

Is een infrarood warmte lamp niet hetzelfde als dit lichtapparaat?

Om een vergelijkbare dosis bijna infrarood (NIR) en roodlicht te ontvangen zoals met dit lichttherapie apparaat, zou je vele malen langer moeten behandelen met de infrarode warmtelamp. Dat is feitelijk qua uitvoering en gezondheid onmogelijk, omdat de warmte van de infrarood lampen ons lichaam (dus ook binnen in het lichaam) te veel verhitten. Dit is een beetje vergelijkbaar met een magnetron effect, je ingewanden zouden kunnen verbranden. Hierdoor kun je niet te dicht en niet te lang bij een infrarood warmte lamp, omdat het dan te heet zou worden in ons lichaam. Een infrarood warmtelamp van bijvoorbeeld 250 watt, bevat naast bijna infrarood, ook midden en ver- infrarood licht. Deze laatst twee genoemde infrarood golflengten worden door het lichaam opgenomen en genereren warmte.

Dit lichttherapie apparaat stralen ten opzichte van de warmte infrarood lampen, geen (of althans zeer weinig) warmte uit. Het straalt licht met golflengten welke de zon ook uitstraalt. Gedurende de dag straalt de zon circa 40% infrarood licht uit, maar ook andere golflengten zoals rood en blauw. Doordat de hedendaagse mens veel binnen zit en werkt, in huis, op het werk, in de auto, of ergens anders achter glas, krijgen we niet voldoende licht spectra binnen welke zo gezond zijn voor ons lichaam.

De led lampen in het lichttherapie apparaat zijn niet verhittend binnen ons lichaam zoals de klassieke infrarood warmte lampen (in de sauna) dat wel zijn. Ons lichaam neemt het licht op (fotonen). Het licht zoals in de zon genereerd een reactie genoemd fotobiomodulatie. Onze kleinste cellen krijgen meer energie (ATP /Adenosine trifosfaat) door een betere verbranding ( metabolisme) van ons voedsel. Daardoor kunnen allerlei systemen in ons lichaam verbeteren. Ons zelf herstellend vermogen wordt verbeterd. Dit is vergelijkbaar met fotosynthese bij planten. Zonder licht kunnen planten ook niet gezond zijn en groeien. Het grote verschil is dus dat infrarood warmte lampen warmte genereren, en deze led lampen licht genereren.

Wat is het verschil tussen dit LED-lichttherapie apparaat en laser apparaten?

Als we er vanuit gaan dat alles hetzelfde is; dus de golflengte en andere parameters van beide apparaten hetzelfde zijn; Laserapparaten geven een meer gefocuste lichtbundel af die beter in het weefsel kan doordringen dan LED’s.

Alles is echter niet gelijk. Voor een goede kwaliteit LED-apparaat met een vermogen van bijvoorbeeld 100 watt, zal je nog geen duizend euro betalen. Voor een gelijkwaardige laser met vermogensoutput die je met geschikte lenzen zou moeten uitbreiden naar een zeer groot behandelgebied zoals bij een led apparaat, zou je vele tienduizenden euro’s betalen. Laser en LED’s zijn verschillend, maar beide zijn nuttig. LED’s zijn duidelijk beter om grote nuttige hoeveelheden energie in het lichaam te brengen. Lichttherapie met LED licht is niet verhittend zoals een laser of een lange golf infrarood. Lichttherapie met laser (verhittend) wordt op verschillende manieren ingezet door onder andere artsen, tandartsen, fysiotherapeuten en andere medisch professionals. Doordat Laser verhittend werkt, en schadelijk kan zijn voor ogen wanneer ze niet goed beschermd worden, is een Laserapparaat niet zo geschikt voor de consument. Lichttherapie met LED-licht wordt het meest ingezet voor weefselherstel, vermindering van pijn en bestrijden van ontstekingsreacties en is veilig voor gebruik door de consument.

Kan ik tijdens de zwangerschap lichtbehandelingen ondergaan?

Dr. Michael Hamblin, een van ’s werelds toonaangevende onderzoekers op het gebied van lichttherapie, is van mening dat rood licht tijdens de zwangerschap daadwerkelijk gunstig kan zijn vanwege de prevalentie van stamcellen. Er is echter geen gepubliceerde klinische literatuur om dit te ondersteunen, dus we raden aan om lichttherapie te bespreken met je arts als je zwanger bent.

Kan ik lichttherapie ondergaan na een ooglaser operatie?

Laser / Lasik-oogchirurgie kan lichtgevoeligheid veroorzaken. Daarom wordt bij gebruik van het lichttherapie apparaat oogbescherming aanbevolen totdat je over de benodigde toestemming van uw zorgverlener/arts beschikt.

Rood en infra rood licht zit toch ook in het zonlicht?

Dat klopt, kijk maar eens naar het opgaan en ondergaan van de zon. Dan zie je ook dit kleurenspectrum wat zeer goed is voor je algehele gezondheid. Maar wanneer en hoe vaak zie je dit licht? Bijna nooit helaas. We wonen en werken te veel binnenshuis. Want ook overdag bevat het zonlicht zo’n 40 % infrarood licht. De natuur heeft alles in huis voor onze goede gezondheid, maar blijkbaar zijn we dat vergeten in onze “moderne en snelle” wereld. We krijgen te veel blauw-achtig licht van bijvoorbeeld beeldschermen, telefoonschermen, binnenverlichting, dit beïnvloed onze gezondheid negatief, waardoor er allerlei systeemziekten kunnen ontstaan.

Mag ik lichttherapie ondergaan als ik kanker heb?

Personen met kanker raad ik af om de lichttherapie te gebruiken. Er zijn positieve en negatieve uitslagen in de onderzoeken van deze lichttherapie in combinatie met kanker te vinden. Er zijn te weinig onderzoeken/uitslagen, waaruit blijkt dat het meer positief dan negatief is. Het is niet zeker wat het precies gaat doen. Daarom raad ik je af om deze therapie te gebruiken als je kanker hebt, bespreek dit altijd met je arts.

 

Wat is licht?

Als je aan licht denkt dan denk je waarschijnlijk aan dat je ogen kunnen zien. Maar het licht dat we met onze ogen kunnen zien is slechts het begin, het is maar een klein deel van de hoeveelheid licht om ons heen. Wetenschappers gebruiken de term “elektromagnetisch spectrum” om al het licht dat bestaat, te beschrijven. Van radiogolven tot gammastraling, het meeste licht in het heelal is onzichtbaar voor ons.

Licht is een golf van alternerende elektrische en magnetische velden. De voortplanting van licht is niet veel anders dan golven op een oceaan. Net zoals iedere golf zijn er een paar fundamentele eigenschappen om licht te beschrijven. Eén hiervan is de frequentie, uitgedrukt in Hertz, die het aantal golven per sonde telt die op een punt passeren. Een andere eigenschap die hier nauw verband mee houdt is de golflengte: de afstand tussen de piek van de ene golf tot de piek van de volgende golf. Deze twee eigenschappen zijn aan elkaar gerelateerd: hoe groter de frequentie hoe kleiner de golflengte en omgekeerd.

De elektromagnetische golven die onze ogen kunnen detecteren – het zichtbare licht – trilt tussen 400 en 700 terahertz (THz). De daarbij behorende golflengtes hebben ongeveer de grootte van een groot virus: 390 – 750 nanometer ( 1 nanometer = 1 miljardste meter). Onze hersenen interpreteren al die verschillende golflengtes van licht als verschillende kleuren. Rood heeft de langste golflengte en violet heeft de kortste golflengte. Als we zonlicht door een prisma laten vallen dan zien we dat het bestaat uit verschillende golflengtes van licht. Het prisma maakt een regenboog door iedere golflengte onder een andere hoek te laten uittreden.

Maar licht stopt niet bij rood of violet. Net zoals er geluiden zijn die wij niet kunnen horen (maar andere dieren wel) is er ook nog een enorm groot gebied van licht dat onze ogen simpelweg niet kunnen zien.